2010. december 20., hétfő

Leveles tészta alatt sült zöldségek

Eszter kérésére íme a szentestei vacsoránk, főételünk receptje 6 személyre:
15 dkg gomba
3-4 db paradicsom
2-3 db sárgarépa
5-6 db burgonya
2 kisebb cukkini
1 szál póréhagyma
20 dkg előre megfőzött fehérbab vagy konzerv
személyenként egy tojás, de csak annak, aki szereti a tükörtojást :) + 1 tojás
3 ek. olívaolaj
1 ek. vágott petrezselyem
1 ek. vágott bazsalikom
pici liszt
só, bors
1 csomag leveles tészta

A leveles tésztát kiengedjük, a zöldségeket megmossuk, felaprítjuk, a répát és a póréhagymát karikára, a többit kockára. Az olajon megfuttatjuk a sárgarépát, majd rátesszük a burgonyát és néhány perc alatt összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a cukkinit, a póréhagymát és a gombát. Összepirítjuk és saját levében pároljuk 8-10 percig. A zöldfűszerekkel ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a lecsepegtetett babot. Kicsit összeforraljuk, majd elosztjuk hat egyszemélyes cseréptálba, és mindegyikre (vagy ahányan kérnek) egy tojást ütünk. Nekem két egyszemélyes cseréptálam van, és egy kis cserép sütőtálam, azt neveztem ki négyszemélyesnek, és csak a két egyszemélyesre ütök tojást. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a leveles tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és akkora kockákra vágjuk, hogy bőven befedje a tálkákat. Befedjük vele a tálkákat, megkenjük tojással a tetejüket, késsel vonalakat húzogatunk rájuk, és a sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük. Jó étvágyat!

1 megjegyzés: