2010. december 23., csütörtök

Borhabtorta

Ez már szinte saját receptnek mondható, körülbelül 8-9 éve írtam le az akkori Nők Lapja C@fé oldalról. Nagyon finom, könnyű torta, díszítéstől függően ideális a szüreti időszakra, de karácsonyra is. Gyerekek is fogyaszthatják, mert a bort felforraljuk hozzá, így az alkohol elillan. Hozzávalók:
A tésztához: 
3 tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
1 ek. olaj
A tojások sárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, óvatosan a lisztet, majd az olajat, és egy kapcsos, kerek tortaformában előmelegített, közepes sütőben megsütjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
A borhabhoz: 
4 tojás sárgája
5 dkg liszt
4 dl félédes vagy édes fehérbor
20 dkg cukor
egy fahéjdarabka
8-10 szem szegfűszeg
2 dkg zselatin
1 dl víz
6 dl tejszín
A tojások sárgáját a liszttel és kevés borral simára keverjük. A maradék bort a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, a lisztes-boros tojássárgájához szűrjük, és együtt sűrűre felfőzzük, majd lehűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a vízben felfőzzük, és még forrón a tejszínhabhoz keverjük. A kihűlt krémet összekeverjük a zselatinos tejszínhabbal.
A borhabot a tortaformában hagyott tésztára öntjük és egy napig hűtőben dermedni hagyjuk. Tetejét dióval, szőlőszemekkel, kakaóporral, fahéjjal díszítjük. Én holnap csillag alakúra kivágott sablonnal, fahéjas porcukorral fogom díszíteni, ez lesz a szentestei vacsora utáni desszertünk.
Ezzel a recepttel kívánok minden kedves olvasómnak, követőmnek és erre járónak szép és boldog karácsonyi ünnepeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése