2010. december 19., vasárnap

Karácsonyi menü

Amióta Péterrel együtt vagyunk, azaz most már az ötödik karácsonyon, hagyományosan a következő a menünk, a sütik változnak, de egyes klasszikusok mindig vannak:
24-én:
 - böjtös ebéd: krumplileves és mákos guba. A gubát idén először magam tervezem készíteni Limara receptje alapján, eddig mindig kifliből szoktam.
 - szenteste vega vacsora: tejszínes gombakrémleves és leveles tészta alatt sült zöldségek, idén desszertnek borhabtorta lesz, valamint bejgli és aprósütemények: mézeskalács, diós tallér, sakktáblák és csigák. Vacsora előtt hagyományosan elvágunk egy almát annyifelé, ahányan az asztalnál ülünk, és kérjük, hogy jövőre is legalább ennyien legyünk.
25-én:
 - az én kedvenc ételem: baconba göngyölt, fokhagymával tűzdelt pulykamell római tálban, vele sült zöldségekkel és gesztenyével. Péter eheti a zöldségeket, így a vegetáriánus ebéd is megvan. Desszert: diós-mézes sült alma, meg némi maradék tegnapról. Meg nem is nagyon szoktunk éhesek lenni, tavaly is sikerült délután négy tájban ebédelnünk :) 25-én vacsorára mindenki válogat az eddigiekből, ami kedvére való, de az is előfordulhat, hogy kipukkadok! felkiáltással nem is kér semmit.
26-án utazunk anyukámékhoz, a pulyka is jön velünk. Ott van hagyományos halászlé és töltött káposzta, de szokott lenni ananászos, tejszínes sertéskaraj meg egyéb ínyencségek is. Receptekkel jövök az ünnepek után, vagy kéri valaki valamelyiket? Csak képpel nem tudok addig szolgálni :)

7 megjegyzés:

  1. Sajnos elolvastam ezt a bejegyzést is... itt csorgatom a nyálam :D Nagyon gusztán hangzik mindegyik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik:)

    VálaszTörlés
  3. Hmm, Timi, nagyon klasszul hangzik! Az almás szokást nem is ismertem, nagyon tetszik! Honnan van? Meg is eszitek?

    VálaszTörlés
  4. én szeretnék receptet: a leveles tészta alatt sült zöldség nagyon érdekelne!

    VálaszTörlés
  5. Az alma állítólag régi magyar szokás, olyan tíz éve olvastam valahol, előételnek megesszük, igen :) Eszter, akkor azt holnap felteszem!

    VálaszTörlés