2010. december 16., csütörtök

Diós tallér

Tegnap gyorsan kedvem támadt még valami aprósütit sütni, a mézes ugyanis gyorsan fogy :) Van egy jó kis sütireceptes könyvem, ebből néztem ki egy olyat, amihez minden volt itthon, ez a diós tallér. A könyv pedig Gina Greifenstein: Karácsonyi aprósütemények c. könyve, ez:

Nagyon jó és olcsó kis könyv sok recepttel, szívesen ajánlom. A diós tallér receptje így hangzik:
80 darabhoz kell:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg darált dió
20 dkg puha vaj
1 tojás
fél teáskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
A hozzávalókat összegyúrjuk, nálunk ezt természetesen Marci vállalta:


Ha kész a tésztagombóc, nejlonnal letakarva néhány órát, egy éjszakát pihentetjük. Úgy is lehet, hogy rudat formázunk belőle, azt csomagoljuk folpackba és így pihentetjük, én csak reggel formáztam két rudat, és kb. fél-egy centi vastagon felszeleteltem. Arra figyeltem inkább, hogy elméletileg ebből az adagból 80 darabnak kell lennie, lett is:


200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük. Figyelni kell rá, mert hamar sül, főleg, ha valakinek olyan nehezen szabályozható sütője van, mint az enyém, nekem az első pár darab meg is égett. A többi viszont nagyon finom lett! Jó étvágyat mindenkinek!

2 megjegyzés: