2010. november 10., szerda

Vakondtúrás torta

Az én Marci fiamnak holnap lesz a névnapja, merthogy Márton ő. Megkérdeztem, milyen süteményt szeretne ebből az alkalomból, és vakondtúrás tortát kért. Apja rokonainál látta, szerinte ők olyan dobozos alapból készítették. Meg kell hogy mondjam, mindezidáig én se hallottam arról, hogy ezt a tortát máshogy is elő lehet állítani, a dobozos por megjelenésekor találkoztam először azzal, hogy egyáltalán létezik. Mondtam Marcinak, hogy én márpedig nem vagyok hajlandó porból alkotni :) így hát feltérképeztem az internetet, gondoltam, attól, hogy én nem hallottam még róla, nálam okosabbak biztosan ismerik a vakondtúrás torta házi készítésű változatát. Igazam is lett, nem is egy receptet találtam, és végül ezt választottam. Leírom azért én is a receptet, ahogy csináltam. Íme a folyamat, a tapasztalatok és a végeredmény:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
1 tojás
5 dkg vaj
1/4 l tej
4 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
1 tojás
5 banán
3,5 dl növényi tejszín vagy habtejszín
kis porcukor
10 dkg étcsokoládé
1 csomag habfixáló

A tojást és a vajat habosra keverjük. Nem árt, ha az embernek van egy ilyen kis kuktája is :)

Hozzáadjuk a tej felét, a cukrot és a kakaót, közben folyamatosan keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tejjel felváltva apránként a tésztához keverjük. Jó alaposan kikeverjük.


Ha ez megvan, egy körülbelül 24 centis tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük. Közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütjük - igazából nem tudom, mennyi ideig, viszonylag sokáig sült, nem néztem az órát :) A formában hagyjuk kihűlni, ezalatt lereszelünk 10 dkg étcsokoládét. Ha a tészta kihűlt, kivesszük a formából, éles késsel körbevágjuk a tetejét úgy, hogy körülbelül egy centis pereme maradjon, és a peremen belül kiskanállal kivájjuk a tészta belsejét.

Jó sok morzsás tésztát kapunk, ami egyben marad, azt elmorzsoljuk. A kivájt tortába beletesszük a banánokat. Az eredeti recept szerint félbevágott banánok voltak, ezt én kicsit elnéztem, és egész banánokat tettem bele, így aztán jó banános és jó magas tortát kaptam. Ha ez megvan, a tejszínhabot kemény habbá verjük egy kis porcukorral és a habfixálóval, 10 dkg étcsokit lereszelünk, és habverés közben hozzákeverjük. Ezt a kemény habot púpozzuk a banánok tetejére.



Kicsit elsimítjuk, és végül rászórjuk, tapasztjuk az elmorzsolt tésztát is. Nekem még maradt is egy csomó morzsa. Így néz ki a végeredmény:

Állítólag jót tesz neki, ha egy napot hűtőben pihen, úgyhogy most ott várja a holnapi névnapot. A tészta egyébként egy nagyon finom, nagyon kakaós tészta, mindenféle más tortához is jó alap, és könnyen, gyorsan elkészül. úgyhogy a későbbiekben is használni fogom. Díszítésnek kerestem kisvakondos marcipánt, de sajnos nem találtam, úgyhogy holnap megszórom majd egy kis porcukorral tálalás előtt, mintha havas lenne. Remélem, finom is lesz :)

5 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! :) Főleg a sok banán benne, mmmm!!! Boldog névnapot Marcinak!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen :) Gratulálok a blog első megjegyzéséhez :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, és biztos hogy nagyon finom.:)
    Marcinak boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Ez volt Bence 3. szülinapi tortája :-))
    Nem volt ismerős?

    VálaszTörlés
  5. Tényleg?? :) Komolyan nem volt ismerős :) Ciki :D

    VálaszTörlés