2010. november 22., hétfő

Közösségi mézeskalács

A Regőblogon már meséltem erről a programról, amin szombaton voltunk, itt kitérnék magára a mézeskalácsra is, nemcsak a gyerekekre.
A ságvári "Készítsünk együtt mézeskalácsot" program lényege, hogy az első adventi hétvége előtti szombatra összetrombitálják a lelkes vállalkozókat, akik már előre otthon elkészítik a felhívásban megadott vagy saját recept alapján a mézeskalácstésztát, és szombaton a kultúrházban összetolt nagy asztalokon együtt nyújtják, szaggatják, sütik, díszítik. Szól a karácsonyi zene, van egy pici karácsonyfa is a tavalyi mézeskalácsokkal feldíszítve.
Mi eddig egyszer jártunk pont úgy Ságváron, hogy részt tudtunk venni ebben, az idei volt a második alkalom. Ilyen az, amikor sokan sütnek együtt:

Ilyen, amikor a mi fiaink (az én két kisfiam, meg Bence, a keresztfiam) sütnek együtt:


És íme a végeredmény. A bal alsó sarokban Regő keze mézeskalácsba mintázva :) ezek azok a kalácsok, amelyeket mi készítettünk a nagy közösbe (mármint azok közül egy tepsi, mert ennél sokkal többet készítettünk), de a koszorút, Regő kezét, meg még pár darabot, amit a fiúk díszítettek, azért hazavihettünk:


Végül a recept. Idén a saját, itthoni mézeskalácsomhoz is ezt fogom használni, mert bár nekem is van saját, jól bevált receptem, ez is finom volt, meg aztán még az is lehet, hogy kétszer is fogunk sütni :)
Tehát így készítik Ságváron a mézeskalácsot:
1 kg liszt
2,5-3 dl méz
4 dl porcukor
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
őrölt fahéj ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
10 dkg margarin
1 csipet só
2 kávéskanál szódabikarbóna
A szárazanyagokat összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a mézet és a tojást, majd összegyúrjuk. Hűtőben, zacskóban vagy folpackban pihentetjük akár napokig, jó előre is el lehet készíteni. Aztán több adagban kinyújtjuk, kiszúróformákkal kiszaggatjuk és díszítjük. Ehhez használhatjuk, amit csak a fantáziánk megenged: cukormázat, mazsolát, magvakat, tésztából sodort díszeket, szórócukrot, a sor végtelen.
Nekem nagyon tetszik ez a közösségi program, Ságvár nagyon jó, élő falu ilyen szempontból. A délután végén kis kóstolót mindenki vihet haza a mézeskalácsból, de a nagy részét elteszik, és a következő héten, a főtéren tartott közös gyertyás, forró teás adventi gyertyagyújtáson kínálják meg vele a falu apraját-nagyját.

1 megjegyzés:

  1. Ez a program tényleg nagyon jó:) Közösségépítő is, családi és karácsonyváró program is:)
    Nagyon szépeket készítettetek:)

    VálaszTörlés