2011. január 14., péntek

Lekvár januárban

Lekvárt főzni tulajdonképpen egész évben lehet. Május környékétől kezdődik a cseresznyével, novemberben sütőtökből, januárban pedig narancsból. Még a kora tavaszi hónapokra kellene kitalálni valamit, de azt hiszem, déligyümölcsből simán kitartanának a készletek, ha valaki mindenáron lekvárfőzéssel szeretné tölteni a telet. :) Nálam a narancslekvár-főzés szezonja akkor jön el, amikor egy bizonyos áruházlánc vödrösnarancs-akciót hirdet :) Tegnap hoztunk is haza két vödörrel, és ma elkészült öt üveg narancslekvár. Nagyon egyszerű, íme a receptje:
15 db narancs
8 dl víz
75 dkg cukor

A narancsokat alaposan megmossuk, forró víz alatt, kefével. Legjobb lenne bionarancsot vásárolni, de én ebben rugalmasabb vagyok, és megelégszem a forró vizes mosással. Meghámozzuk késsel, szépen, mert úgy könnyebb lesz eltávolítani a fehér belsejüket és aprítani őket. Megmérjük a narancsot, a felét felkockázzuk, a másik felét csak gerezdekre szedjük. A vizet a cukorral együtt feltesszük főni, közben a narancshéjat is megmérjük, kivágjuk belőle a fehér héjat, és a felét felaprítjuk. Én vékony, hosszanti csíkokra vágtam, és a másik felét beáztattam kandírozott narancshéj készítéséhez, aki ilyet nem szeretne, az ne vesződjön a teljes mennyiség belsejének eltávolításával!
Amikor a cukor teljesen feloldódott, és a szirup felforr, beletesszük a felaprított héjat és az összes gyümölcsöt. Ha felforrt, 15 percig hagyjuk rotyogni, majd kisebb lángra vesszük, és tovább főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Én a vége felé segítettem rajta egy kicsit botmixerrel is. Több órán át főzzük lassan, gyakran kevergetve. Ha elérte a lekvársűrűséget, forrón üvegekbe töltjük.

Én mindig szoktam a lekvárokba egy pici szalicilt tenni, a teljes mennyiséghez egy csapott mokkáskanálnyit, mert már néhányszor pórul jártam a tartósítószermentes megoldásokkal. Ez igazán minimális mennyiség, de biztosítja, hogy a lekvár sokáig jó maradjon. A forrón fejtetőre állítás is segít, én mindig így hagyom kihűlni a lekvárokat. A narancslekvár kenyéren, pirítóson is finom, de süteményekhez is felhasználható.

4 megjegyzés:

  1. Jól hangzik:) Kár,hogy nekem ez a nem ehető ételek körébe tartozik:( Pedig nagy tervem volt hogy főzök:)

    VálaszTörlés
  2. Nem lehet nyírfacukorral vagy valami édesítővel készíteni? Vagy maga a narancs sem ehető? :(

    VálaszTörlés
  3. kisebb adagban megcsináltam és most vacsira meg is ettem pirítósra kenve azt,ami már nem fért az üvegbe és háááááát, mennyei :)

    VálaszTörlés
  4. Kisebb adagban nyírfacukorral meg fogom próbálni én is:) Narancsot lehet enni, csak persze számolva:)Remélem a nyírfacukortól is besűrűsödik:)

    VálaszTörlés