2011. február 14., hétfő

Kókuszos csiga

Ez a süti régi nagy kedvencem, még a gyerekkori farsangokról, szülinapi zsúrokról. Nálunk soha nem csináltak ilyet, de az ilyen alkalmakkor valakinek az anyukája, nagymamája biztosan sütött, és akkor én el nem mozdultam a kókuszos csigás tálca mellől :) Felnőve sokáig kerestem a receptet, míg végül két-három éve a nővéremtől megkaptam, és azóta én is készítem. Egyetlen hátránya, hogy Marci nem szereti, bár legutóbb már ő is azt mondta rá, hogy finom.
Tehát a recept:
Tészta: 
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 ek. cukor
4 tojás sárgája
20 dkg margarin

Töltelék: 
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék

Az élesztőt a meleg, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztbe keverjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük és összegyúrjuk. Lágy, jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ami lehet, hogy felvesz még egy kis lisztet, hogy ne legyen ragadós, de vigyázzunk, hogy lágy maradjon. Nem kell keleszteni, elég neki annyi, amennyit sütés közben kel.
A tojásfehérjéket habbá verjük, és belekeverjük a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tésztát kinyújtjuk - én két részletben nyújtottam - jó vékonyra, vékony tészta, sok töltelék, így lesz finom a csiga :) - és megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük.

A tekercset óvatosan, éles késsel felszeleteljük, hogy ne nyomódjon össze, és a szeleteket kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 175 fokon sütjük, közben időnként ellenőrizve, nehogy megégjen, de most csak tippelni tudnék, mennyi ideig. Nagyon finom lett :)

6 megjegyzés:

  1. Hej, ezt meg kell sütni ApaCsabinak! A kókusz a minden az egész családnak! :)

    VálaszTörlés
  2. Nyami :D Ilyet én is szoktam, csak nem élesztős, hanem szódabikarbónás tésztából :D

    VálaszTörlés
  3. Azért ez nem egészen így van, mert én is csináltam ilyet, meg is van a recept a receptes-füzetemben!

    VálaszTörlés
  4. Hát, ciki, de arra nem emlékszem, csak a farsangiakra :)

    VálaszTörlés
  5. Ém most tüntettem el vagy tiz korongocskát :) még melegek voltak,ilyenkor imádom a legjobban, de azért máskor is elrágcsálgatom.

    VálaszTörlés
  6. WW írta...

    Kedves Timi !

    Most készítettem el ezt a finomságot.Ezzel a sütivel ,, avattam " fel az új kézi mixeremet :)
    Nekem 2 nagy alutepsivel lett.
    Nagyon nagyon fincsi!
    GRT!

    VálaszTörlés