2011. március 3., csütörtök

Marci születésnapi tortája

Az én nagyfiam tegnap nyolcéves lett. Narancsos-csokis tortát rendelt a szülinapjára, így mivel tavaly nagyon csokisat kért, meg is kapta, de aztán nem igazán fogyott, narancstorta-receptet keresgéltem, és gondoltam, hogy majd beleillesztek némi csokit. Íme:


Ha lehetek picit szerénytelen, életem első jól kinéző tortája, mindig ronda, de finom tortákat szoktam sütni :D A recept:
Tészta:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
5 dkg cukrozott kakaópor
1 narancs héja és leve (1 dl lé)
4 ek. forró víz
20 dkg liszt
1 cs sütőpor

A tojások sárgáját a cukor 2/3 részével és a kakaóporral habosra keverjük (a kakaópor benne a "beleillesztett" csoki, hogy csokis-narancsos legyen). Hozzáadjuk a narancshéjat és -levet, a forró vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, és jól összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a maradék cukrot is, és fakanállal a tésztához forgatjuk. Kivajazott-lisztezett kapcsos tortaformában, előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 35 perc alatt megsütjük.

Krém: 
2 narancs héja és leve (2 dl lé)
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg kristálycukor
2 tojás
5 dl tej
20 dkg puha margarin
A díszítéshez: narancslé, narancs, tejszínhab, 10 dkg szeletelt mandula

A narancshéjat és -levet lábasba tesszük, hozzáadjuk a pudingport, a tojásokat, a tejet, elkeverjük és sűrűre főzzük. Amikor már langyos, jól kikeverjük. A margarint először magában habosra keverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a narancskrémet.
A tortát három lapra vágjuk, és mindhármat meglocsoljuk 2-3 ek. narancslével. A kihűlt krémmel megkenjük úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. A szeletelt mandulát szárazon megpirítjuk egy kicsit, és a torta oldalára szórjuk. A tetejét narancsszeletekkel és tejszínhabbal díszítjük. 


Nagy sikere volt a tortának, Péter is ilyet kért a születésnapjára :)

7 megjegyzés:

  1. nagyon szép lett és biztosan nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. Hmmm! Csorog a nyálam! Épp narancsmániával küzdök! :)
    Ügyes vagy! Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és biztosan nagyon finom volt!
    Nagyon boldog születésnapot Nagyfiú!
    A kötőtűtartót nemsokára feladjuk, ha rászánjuk magunkat, hogy ilyen időben elvándoroljunk a postára. Lehet, hogy délután. :)

    VálaszTörlés
  4. Jaj de guszta, én is ilyet kérek a szülinapomra! :D De tudom, nem nálad kell leadni a rendelést. :)

    VálaszTörlés
  5. Ez tényleg gyönyörű lett, s ha olyan finom is volt... :P Nyami!

    VálaszTörlés
  6. Na lehet a krémet kipróbálom majd,csak nem naranccsal!
    Kérdésem lenne:)A cukor az csak annyi ami a puding miatt kell?vagy még plusz?Illetve azt a krémmel főzzük vagy a margarinnal keverjük habosra?

    VálaszTörlés
  7. Annus, simán pudinghoz én 4 evőkanál cukrot szoktam tenni, nem tudom, az hány gramm, két csomaghoz 8 ek. lenne, ez 20 deka, szerintem több. A krémmel főzzük, ez kimaradt a receptből, köszi!

    VálaszTörlés