2011. május 22., vasárnap

Bodzaszörp

Hűűűű, de régen írtam! Nem is sok minden készült a takaró óta, van egy félkész dolog, amit majd megmutatok, a hétvégén be kellene fejeznem. Addig is készült bodzaszörp a héten. Lehet, hogy a nyáron több lesz a lekvár, szörp, gyümölcsös süti a blogon, mint a kézimunka :)
A bodzaszörpöt én úgy készítem, hogy szedek 25 szép, nagy tányérú bodzavirágot, ha kisebben vannak, akkor kettőt beszámítok egynek. Megmosom a virágokat és jó alaposan, kefével lesúrolok négy citromot.
A citromokat felkarikázom, és egy jó nagy edény aljára teszem (az enyém 9 literes).

A tetejére teszem a bodzavirágot, és ráöntök öt liter vizet.

Ezt aztán hűvös helyre teszem - spájzba, pincébe - és két napig állni hagyom. Nekem ez kicsit hosszabbra sikerült, csütörtök este kellett volna befejeznem, de csak péntek reggel szűrtem le.
Szóval két nap után leszűrjük, a virág és a citrom mehet a komposztra. Óvatosabbak egy textilpelenkán is átszűrhetik, én is ezt tettem. A nagy edényt kiöblítjük, és visszaszűrjük bele a levet. Teszünk bele másfél kiló cukrot, négy evőkanál citromsavat és egy kávéskanál, előzőleg egy fél deci meleg vízben feloldott nátrium-benzoátot. (Én tartósítok, be kell valljam. Sokan csodákat művelnek tartósítószer nélkül, én már jártam pórul kiforrt paradicsomlével és hasonlókkal, amiben nem volt tartósítószer. Inkább teszek ekkora adaghoz egy kávéskanálnyit.) Fakanállal addig kevergetjük, amíg mindez teljesen feloldódik benne, majd üvegekbe töltjük, és kész is a frissítő, savanykás nyári italhoz való szörp.

5 megjegyzés:

  1. Én is ezt játszottam vasárnap, szerdán szűröm, már alig várja a család, nagyon szeretjük.
    (Én is tartósítok, hasonló okból. Nem volt túl happy, amikor a kiforrt cuccban úszott a kamra.)

    VálaszTörlés
  2. Kedvet kaptam, azt hiszem holnap megyek bodzavirágot szedni...:)

    VálaszTörlés
  3. Szia Timi!
    Gyere játszani! haddegyemmeg.blogspot.com

    VálaszTörlés
  4. Szia, szeretnélek játékra hívni:)

    http://patriciakonyhaja.blogspot.com/2011/07/gyerekkorom-kedvenc-etelei.html

    VálaszTörlés